Schepijs, alleen voor in de zomer?

Lees meer over: 
Je koopt het hier: 

Waar je in Nederland ziet dat ijssalons ’s winters sluiten is in Italië het eten van ijs niet seizoensgebonden. Wel de smaken, in de zomer zul je meer soorten vruchtenijs vinden dan ’s winters. Het eten van ijs is in Italië niet alleen voorbehouden aan kinderen, iedereen eet ijs, vaak ook tijdens of als afsluiting van de passeggiata, de avondwandeling. Je kunt kiezen uit een hoorntje (un cono) of een bekertje (una coppa) en het nemen van drie smaken (gusti) is heel gebruikelijk.

Kies wel smaken die bij elkaar passen, een Italiaan zal chocolade-ijs niet snel combineren met vruchtenijs. Vruchten bij vruchten en bijvoorbeeld noten bij chocolade, dat komt de smaak van het gehele ijsje ten goede. Morgen is er immers weer een dag om andere smaken uit te testen!

Volgens Pellegrino Artusi, de schrijver van het boek “De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten” uit 1891, kun je je gasten geen groter plezier doen door aan het einde van de maaltijd ijs te serveren. Het streelt het gehemelte, bevordert de warmtetoevoer naar de maag en daarmee de spijsvertering.

Geschreven door Carolien Arends-Lolkema

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!